sâmbătă, 18 decembrie 2010

Paradoxul Mincinoşilor - Epimenide

Epimenide - poet şi filozof grec. Acestuia i se atribuie următoarea afirmaţie din care s-a format celebrul paradox al mincinosului:

Epimenide, Cretanul, spune că toţi cretanii sunt mincinoşi.
Dar Epimenide este cretan.
Deci Epimenide este mincinos.
La care Epimenide ar putea raspunde:
De ce mă faceţi mincinos?
Eu mint, dar nu e adevărat că mint.
Ce vă spun eu este o adevărată minciună sau o minciună adevarată?
Daca vă spun că mint, acest lucru este un adevar sau este o minciună?
La această întrebare sunt posibile două răspunsuri:
1. minte - dacă minte, atunci este fals că minte când spune că minte deci nu minte.
2. nu minte - dacă nu minte, când spune că minte, atunci minte.

            "Paradoxul mincinosului a rămas până astazi de nedezlegat, oricâte încercări s-au făcut de la Aristotel până la B. Russell. Acest paradox şi încă vreo câteva altele de acelaşi gen, arată într-un mod izbitor cât de adâncă este confuzia pe care o produce minciuna sau o vicioasă întrebuinţare a gândirii şi a limbajului. Aristotel (De Sophisticis Elenchis, 25; Etica nicomahica, VII, 3; Metafizică IV, 4-5) vede în acest paradox o poziţie sofistică după care totul este adevărat sau totul este fals, iar mincinosul intra în contradicţie cu sine însusi de îndată ce a enunţat poziţia luată. Mincinosul care pretinde că minciuna e adevarată, şi că adevărul e minciună afirmă că totul e sau adevăr sau minciună, făra putinţă de a distinge. Şi Aristotel observă că "acela care afirmă că totul e adevăr dă putere de adevăr si afirmaţiei contrare, de unde reiese că şi afirmaţia sa este neadevărată. Caci afirmaţia contrară nu admite că a sa ar fi adevărată. Iar cel care admite că totul este fals declară că şi afirmaţia sa este falsă" (Metafizică IV, 8), încât după Aristotel, asemenea afirmaţii sunt nule, pentru ca se distrug una pe alta. Mincinosul isi distruge singur afirmatiile.
           Logica matematică modernă a reluat paradoxul mincinosului şi consideră că l-ar fi rezolvat. B. Russell insistă amănunţit asupra paradoxului lui "Epimenide, cretanul care a afirmat că toţi cretanii sunt mincinoşi, şi a întrebat dacă spunând aceasta, a minţit sau nu. Acest paradox apare în forma cea mai simpla atunci cand cineva afirmă : "Eu mint". Daca el minte, este o minciună că el minte, şi în consecinţă el spune adevărul; dar dacă el spune adevarul, el minte, căci face ceea ce spune. Astfel, contradicţia este ineluctabilă. Contradicţia este mentionată de Sfântul Pavel care nu acordă însă nici un interes aspectelor logice ale contradicţiei, el urmărind numai să demonstreze faptul ca păgânii sunt spurcaţi". B. Russell găseşte că pentru rezolvarea paradoxului este necesară o anume ordine de propoziţii generale, propoziţii de ordinul 1, de ordinul 2, care se referă la anumite totalităti, cu un caracter tehnic de strictă specialitate matematică."       
                                                       Pr. Prof. Sebastina Chilea                                                                                          

Şi totuşi, oricât am încerca să înţelegem paradoxul mincinoşilor, într-un mod logic moral, devenim ilogici matematic si invers. Insolubilitate. În definitv, ne supunem metafizicii necesitând logica; logica, un ansamblu de principi şi crezuri create pentru ea şi de ea. Contradictie.

2 comentarii: